Sajtóközlemény

Biztonsági Technológiák Nemzeti Laboratórium nemzetközi bemutatása

 

Kalmár Ádám a Biztonsági Technológiák Nemzeti Laboratórium (a továbbiakban: BTNL) projekt Biztonságos Ország – Biztonságos Határ (a továbbiakban: BiO-BiH) alprojekt határrendészeti szakértőjeként vett részt 2021. december 06. és december 09. között Bulgáriában, Borovets-ben megrendezett V. Nemzetközi Biztonsági Tudományos Konferencián (CONFSEC 2021).

A konferencián 2021. december 7-i plenáris ülésén tartott angol nyelvű előadást a BTNL és a BiO-BiH tevékenységéről, illetve a kutatási eredmények közül az „Automated Vehicle Divert (AVD) system for Border Police in Hungary” címmel. Az előadás alapján készült angol nyelvű kétszerzős szakcikk (szerzők: Balla József és Kalmár Ádám) a SECURITY AND FUTURE című nemzetközi tudományos szaklap V. évfolyam 4/2021-es számában jelent meg.

Előadásában elmondta, hogy a BTNL Magyarország Nemzeti Biztonsági Stratégiáját követve a 2020-tól 2024-ig tartó időszakban a technológia-alapú biztonság három pillérének (az intézménybiztonság, a településbiztonság és a határbiztonság) integrált kutatásának és a kapcsolódó innovációkat célzó programok országos hatókörű kutatóhelye. A BiO-BiH alprojekt piaci és állami szereplőkkel karöltve nemcsak a schengeni külső és belső határokon, de az ország teljes területén komplex rendszerben alkalmazható biztonsági technológiákat kíván kifejleszteni. Céljai között szerepel az államhatár őrizetének „okos” és autonóm támogatása szárazföldön, vízen és a légtérben, illetve az ország területén eltűnt személyek felkutatása drónok segítségével.

A plenáris ülés résztvevői között elsősorban lengyel, cseh és bolgár előadók szerepeltek. A BTNL relevanciájával kapcsolatban a főbb témák az alábbiak voltak:

· PILÓTA NÉLKÜLI FÖLDI HARCI JÁRMŰVEK: A MEGVALÓSÍTÁS PERSPEKTÍVÁI, OPERATÍV ALKALMAZÁS, Pavel Zahradníček, Luděk Rak, Jan Hrdinka, Jan Nohel, Bedřich Rýznar, Védelmi Egyetem, Brno, Csehország.

· AEQUOR TRACER: FORGALMI ELEMZŐ ESZKÖZ A GPON HÁLÓZATOKHOZ, Lukáš Jablončík, Brnói Műszaki Egyetem, Csehország.

· ELOSZTOTT OPTIKAI SZÁLAS AKUSZTIKAI ÉRZÉKELÉSI ELVEN ALAPULÓ TERÜLETVÉDELMI RENDSZER, Michal Ružička, Brnói Műszaki Egyetem, Csehország.

· A REZGÉSÉRZÉKELÉSI MÓDSZEREK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYPÓLUSÚ OPTIKAI SZÁL SEGÍTSÉGÉVEL AZ INFORMÁCIÓBIZTONSÁG ÉRDEKÉBEN, Petr Dejdar, Brnói Műszaki Egyetem, Csehország.

A program a biztonság elméleti alapjai, a nemzeti és nemzetközi biztonság kérdései az információbiztonság és a biztonság szavatolásának technikai feltételei témáiban további 32 szakmai anyagot, szakcikket tartalmazott.

Javaslatként fogalmazódott meg, a BTNL BiO-BiH Határrendészeti Innovációs Programja majd foglalkozzon az elosztott optikai szálas akusztikai érzékelés elvén működő területvédelmi megoldások határőrizetben való alkalmazási lehetőségével. 

 

 


Címkék: Hírek